2016. júl 10.

Hogyan legyünk boldogok Pozitív pszichológia 2

írta: Dr Domschitz Mátyás
Hogyan legyünk boldogok Pozitív pszichológia 2

spirituality.jpgMagamtól nem mernék ilyen címet adni egy szövegnek, nem is az enyém, egy könyv címe. Az írója Sonja Lybomirsky, a pszichológia doktora, aki a tartós boldogság lehetőségeit kutatja. Lybomirsky az úgynevezett „pozitív pszichológia” irányzathoz tartozik. A könyv alcíme: „Életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben.” Ez a szöveg a pozitív pszichológiára s többek között a Lybomirsky könyvre támaszkodik, s tekintsd kedvcsinálónak néhány könyv elolvasására. Lyubomirsky könyve tudományos, de belefér a „hogyan csináld” kategóriába is. (A munka aszkézis és siker irodalom sorozat újabb része)

12 út a boldogsághoz

A pozitív pszichológia azt állítja, hogy a boldogságra való hajlam legjobban öröklött adottságainkon múlik, kis részben a körülményeinken, s kb. 40% az, ami rajtunk múlik. Akkor viszont érdemes erre a 40%-ra koncentrálni. Lyubomirsky a „hogyan legyünk boldogok” című könyvében leír 12 lehetőséget ahhoz, hogy elérjük a tartós boldogságot. Ezek némelyike „bejön” nekünk, némelyik meg nem. Mindegyikről részletesen szól egy egy fejezet, ezt is érdemes elolvasni. A könyv abban is segít, hogy eldöntsük melyikkel érdemes elkezdenünk életünk jobbá tételét. Ezek a következők

hala.jpgA hála kifejezése. Vegyük észre, mi minden jót kaptunk az élettől. Megtanultuk és kialakítottuk, hogy inkább, a jót, vagy a rosszat vesszük észre. A hála kifejezése, és ennek észlelési szokássá tétele kialakítja, hogy észrevegyük, mi minden jó van körülöttünk. A gyerekeinket is meg kell tanítani, hogy észrevegyék a jót. Családi játékos-gyakorlatunk, hogy arról beszélgetünk a gyerekeket is bevonva, hogy kivel mi jó történt az elmúlt napokban. Próbáld ki. Vagy írj egy hálalistát arról, hogy mi mindenért lehetsz hálás az életben.  (Írhatnál arról, is, hogy milyen csapások értek, de ettől kevésbé lennél boldog.)

optimism.jpgAz optimizmus gyakorlása. Nem mindegy, hogy milyen jövőt vetítünk magunk elé. Az előző „duplagondol” gyakorlat is egy pozitív jövő felé vezető terv készítését segítette. A pozitív jövőkép felvillanyoz, cselekvésre sarkall, a negatív elveszi az energiáinkat. Sok gyakorlat van, amellyel az optimizmus képességét fejleszthetjük. Az egyik: Mindegyikünknek vannak titkolt vagy kevésbé titkolt vágyai a lehető legjobb életéről. Írjuk le. Írd le a lehető legjobb énedet, életedet az élet különböző területein. A kísérletek azt mutatják, hogy az ilyen jövőképek elképzelése már önmagában is jobb érzéssel töltenek el. (A korábban írtak szerint persze ez még kevés ahhoz, hogy el is érjük.) Ezért aztán tervezzük meg (a nehézségekkel is számolva, hogy mit teszünk) érte.

A rágódás és a társas összehasonlítgatás elkerülése. Pál nem lehet jobb Péter Péternél. Ha olyan akarna lenni, mint Péter, ettől csak egyre rosszabb Pál lenne, de nem lenne Péter. Amit tehetünk, hozzuk ki magunkból a lehető legjobbat, legyek a legjobb önmagam. Nincs még egy olyan lehetőség, mint én. Valósítsam meg.

kurkászás.jpegJó cselekedetek.
 Karácsonykor melyik volt jobb: örömet okozni, vagy kapni? Annak örülni, hogy a másik örül, vagy annak, hogy mi mit kaptunk? Örömet okozott ajándékokat kigondolni, megkeresni, becsomagolni fa alá rejteni? Erről van szó. Adjunk örömet, s ez boldoggá tesz minket. Egyébként meg genetikailag így vagyunk „huzalozva”.

A kapcsolatok ápolása. A boldog embereknek - ha nem is sok, de - elegendő mély és közeli kapcsolata van, s ápolják is ezeket. Hasonlóan a jó cselekedetekhez, ha ápoljuk a kapcsolatainkat, az nekünk is jól esik. És nagy arányban meg is térül. Ne menjünk messzire, szeretjük, ha „lájkolnak” minket a facebookon? Persze jobb, ha közvetlenebbül tesszük…

megkuzdes.jpgStratégiák a nehézségekkel való megküzdésre. Két alapvető stratégia van a problémaközpontú és az érzelemközpontú. A problémaközpontú: megküzdünk a problémával, ha lehetőséget látunk arra, hogy megoldjuk. (tervezés, optimizmus, duplagondol, stb.) Ha nincs megoldási, cselekvési lehetőség, akkor marad az érzelmi feldolgozás lehetősége. Például: figyelemelterelés, testmozgás. (csokievés, de ezt nem a Lybomirsky mondja). Egyébként meg érdemes meglátni a rossz jó oldalát is. Teher alatt nő a pálma.

Megbocsájtás. Ha megbántottak, akkor gyakran elkerüljük a személyt, vagy a hasonló helyzeteket, vagy a bosszúálláson törjük a fejünket. Az elkerülés lehetőségeket vesz el tőlünk, de a bosszú tervek elképzelése is csak elhasználja az energiáinkat, amelyet életünk jobbá tételére is használhatnánk. Vannak módszerek a megbocsájtás megkönnyítésére.

Az áramlatélmény fokozása. Élj a jelenben 1. Belefeledkezni valamilyen tevékenysége benne van a szóban „feledkezést” jelent. És segít abban, hogy előálljon az önfeledt, áramló tevékenység a flow élménye. Bármibe bele lehet feledkezni. Mosogatásba, a takarításba, a tanulásba, a szövegírásba, ritmikus mozgásba, zenélésbe, táncba, testgyakorlásba, de még az üzemben a szalag melletti monoton munkába is. És ez boldogság élménnyel jár.

beauty.jpegAz apró örömök élvezete. Élj a jelenben 2.  Zenehallgatás, a fű növésének szemlélése, a felhők mozgása. (csokievés 2) Gyönyörködhetsz a lányokban – fiúkban, nőkben, férfiakban, emberekben, öregekben, gyerekekben, viszonyokban. A VILÁG tele van szépséggel. Nem is kell keresni, csak a szemünket kell kinyitni rá. Élni jó.

Elköteleződés a céljaink mellett. Jó dolog haladni valamilyen cél fele. Ha megtettem, amit mára terveztem, ha közelebb léptem a célom fele, ez önmagában is jó érzést okoz. Növeli az önbecsülésemet. Jó tudni, hogy fontos vagyok abban, hogy ez a cél megvalósuljon. S apró örömként meg is jutalmazhatom magam utána.

religion_spirituality_venn2_0.jpgSpirituális élet és vallásgyakorlás. A hívő sosincs egyedül. A spiritualitás élménye egységélmény, szeretet élmény. Akinek az életében több a spiritualitás, az nem elszigetelt magányos egyén, hanem egy láthatatlanul is fényes, szeretettel teli háló része.

Törődjünk a testünkkel. Sok útja van ennek ilyenek a meditáció, a testmozgás, az örömteli cselekvés.

 Azt ajánlja a szerző, hogy két három számunkra szimpatikus területen kezdjük el életünk jobbá tételét, és ha ez már jól megy, akkor térjünk rá másokra.

Innen folytatjuk

A teljes szöveg forrása (amelyet kis adagokban bemutatok) Domschitz Mátyás: "Munkaaszkézs és sikerirodalom. címmel az András Hanga által  szerkesztett  Kommunikációs terek című kötetben. DOSZ-T3 Kiadó, Budapest -Sepsiszentgyörgy 2016

 Ajánlott irodalmak a pozitív pszichológiábóllyubomirsky.jpg

 Képek

Szólj hozzá

életvezetés