2021. sze 07.

Liftezés

írta: Dr Domschitz Mátyás
Liftezés

Egy korábbi szövegben volt három megoldandó feladat. Most bemutatom a megoldásaikat is.

"Feladatok

  • Mielőtt tovább mennénk a részletekben oldd meg ezt a feladatot. A ceruza felemelése nélkül kösd össze a képen látható kilenc pöttyöt, négy egyenes vonallal. Próbáld meg megoldani. A megoldást és a magyarázatot egy későbbi posztban mutatom meg. Egy „Liftezés“ című résznél.

kilencpont.jpg

  • Itt van még egy feladat. 6 darab gyufaszálból rakj össze négy darab egyenlő oldalú háromszöget. Szintén később mutatom a megoldásokat.
  • És egy harmadik feladat: Négy hajó megy a tengeren. Mindegyik mindegyiktől egyenlő távolságra van. Hogyan lehetséges?"

 

 Ha gondolkodni akarsz akkor még ne olvasd tovább!

 

 

teglalap.png

 

 

A megoldást az nehezíti, hogy sokáig a pontok által képzeletünkben behatárolt négyzetben próbáljuk megoldani a feladatot. Sőt még a margóra is kellene rajzolni, pedig a margó nem arra való. Pedig a megoldáshoz csak akkor juthatunk, ha kilépünk a négyzetből. Itt a liftezés azt jelenti: kivisz a négyzetből. Felemel a problémából. Az ábrát úgy szerkesztették, hogy észrevétlenül is bele vigye a gondolkodást az elképzelt négyzetbe.  Gyakran az innováció akadálya hogy egy olyan tudattalan feltevéssel megyünk neki a problémának, ami „magától értetődő” és addig, amíg nem lépjük át, nem tudjuk megoldani. Később írok néhány technikát, ami segít ezeket átlépni.

Liftezés 2.[1]  A hat gyufaszálból összerakott négy egyenlő oldalú háromszöget sokáig nem sikerül megoldani. Tudattalan előfeltevések miatt. A háromszög síkidom, ezért először a síkban próbálják megoldani Egyszercsak valaki kilép a térbe és egy egyenlő oldalú háromszög alapú gúlát készít belőle. Térben kell megoldani. Praktikus tanács is lehet: adj hozzá egy dimenziót. Vagy vegyél el egy dimenziót. Alakítsd át a gondolati keretet. Itt a liftezésben hozzáadtunk egy dimenziót. Ha mondom a tréningen, hogy „mi lenne, ha térben akarnád megoldani”, akkor pár másodperc múlva megoldja szinte mindenki.

Liftezés 3

A négy hajót először belerakják egy négyzetbe, de hamar kiderül, hogy mivel a négyzet átlója hosszabb, mint az oldala, nem jó. Sok próbálkozás után egyszer csak valaki azt mondja, az egyik legyen tengeralattjáró (vagy léghajó). Ez már jó. Az előbbi gúla itt is a megoldás.  Itt is ki kellett lépni a térbe. Aztán azt mondom, hogy mindegyik a víz felszínén van. Itt is van gondolati korlát. Tanultunk már, alakítsuk a problémát. Az egyik irány csökkentem a távolságot. Meddig? Nulláig. Összeér az orruk. Akkor nulla távolság van köztük. Ez is jó megoldás. Mondom, hogy olyan is van, hogy víz felszínén vannak és nem nulla a távolság köztük. A gondolati korlát a vízszintes, ami sík. Ha térben kiterjesztjük a távolságát nagyobbra és nagyobbra, egyszer csak rájövünk, hogy a hajók nem síkban vannak, hanem egy gömb felszínén. A Földgolyó négy helyén vannak a hajók, ahol egy háromszög alapú egyenlő oldalú gúla négy csúcsa érintkezik a víz felszínnel. Aztán néha egy geológiában művelt résztvevő még elmondja, hogy a Föld nem gömb alakú, hanem egy forgási ellipszoid, és ezzel érintkeznek a gúla csúcsai.

A liftezéssel fölé-emelkedünk a megszokott megoldásoknak. Újabb dimenziót vezetünk be a megoldás menetébe, és ezért más szemmel látjuk a problémát.

 [1] A google ezt is kiadja: https://bestofcafe.hu/6_gyufa_4_egyforma_haromszog_megoldasa.html A kép letöltése 2020.06.26.

Szólj hozzá