2021. ápr 27.

A rendszer körkörös leírása

írta: Dr Domschitz Mátyás
A rendszer körkörös leírása

Rendszerabc.png

Rendszernek tekintünk egy entitást, ha benne alentitások – a továbbiakban komponensek – találhatók, és megadható a komponensek egy véges összessége, továbbá, ha a komponensek között kölcsönhatások mutathatók ki, és e kölcsönhatások összessége alapján a rendszer más entitásoktól, vagyis a környezetétől elhatárolható.

A rendszer és komponens eképpen egymást meghatározó viszonyba kerül. A komponens (az individuum) a kölcsönhatásai által határozódik meg, nem pedig eleve adott. A komponens individuális léte csak a rendszer által lesz lehetséges, noha a rendszer maga a komponensek összességének kölcsönhatásai révén jön létre.”[1]

rendszer.png

Hogyan lehet leírni a rendszert?  

Vegyünk egy példát! Itt ez az idézet, amely szerint a rendszerben „komponensek találhatók”. A komponenseket leírni, elolvasni,  megérteni egy sor más komponens segítségével lehet. Kellenek hozzá karakterek, szavak, mondatok, gondolatok, megértés és így tovább. Kellenek ezeket írni, olvasni tudó elmék, az erre képes elmékhez kell oktatás, ehhez iskolák, kell papír, számítógép, klaviatúra, nyomda, elektromosság, és nem folytatom. Azt is látjuk, hogy az itt felsorolt komponensek között kölcsönhatások vannak.

Nehezebb az, hogy a „kölcsönhatások összessége alapján” hogyan határoljuk el a társadalmat, mint rendszert a környezetétől. A kultúra és a kulturális evolúció jelensége lesz az a megkülönböztető jegy, ami megkülönbözteti a pusztán biológiai rendszerektől. Éppen az, hogy „tudásalapú emberi rendszer". 

neuronhalo.pngA rendszerek összetevői kölcsönösen befolyásolják egymás létezését és állapotát. A rendszer modelljének is rendszernek kell lenni. Az állításoknak is fenn kell tartaniuk egymást. Az írás sajátosságai miatt ez nehéz. Az írás-olvasás időben történő lineáris folyamat. A figyelem fókuszát karakterről karakterre, szóról szóra, mondatról mondatra, részlettől újabb részletig lehet leírni. A bonyolult rendszerek leírását csak szakaszokban lehet elvégezni. Ki kell emelni egy részletet az összefüggési hálójából, meg kell érteni, de időnként el kell mondani, hogy az elemzett részlet is sokszorosan függő, mert hálózatban létezik. Ha minden bekezdés, minden mondat leírásánál ragaszkodnánk a kimerítő teljes leíráshoz maga a nyelvhasználat lehetetlenedne el. A rendszereket leíró állítások összességének önmagukat kell fenntartani.

abc.pngA körkörösség követelmény. Ha A okozza (befolyásolja) B-t és B befolyásolja C-t és C befolyásolja A-t, akkor A leírásakor csak kissé utalhatunk C hatására, mert még nem mutattuk be C-t. A pincék boltíveinél láthatunk ehhez hasonlót. Az ívben befelé hajló építőkövek a fenti zárókő elhelyezése előtt bedőlnének. Ki kell őket támasztani. Ha behelyeztük a zárókövet, akkor a boltív már megtartja önmagát. Így kell bemutatni a rendszereket is.

A rendszer részeit bemutató szövegeknek utalni kell egymásra.

Itt a blogon ezt linkekkel teszem meg. Ez a szöveg kapcsolódik a "Bármi leírása" szöveghez.

Ahogy haladok előre a szövegekkel, az egymásra utaló szövegek és a kapcsolatokat mutató linkek is szaporodni fognak.

Asszociálok egy Nádas Péter írásra is "A helyszín óvatos leírása"

A szépirodalom szebben csinálja. Nem logikai eszközökkel, hanem mesél és mesél és közben megértjük a helyszínt.zaroko.png

 [1] Csányi Vilmos: Evolúciós rendszerek. Az evolúció általános elmélete. Gondolat könyvkiadó, Budapest, 1988, 10-11 oldal

Szólj hozzá