2016. jún 16.

Ne aggódj! Tanulj meg élni

írta: Dr Domschitz Mátyás
Ne aggódj! Tanulj meg élni

sikerkalauz2_2.jpgA cím Dale Carnegie Sikerkalauz 2. című könyvének az alcíme. Kifejezi a könyv lényegét. Érdemes elolvasni.

A sorozat előző szövegét itt olvashatod.

Megemlítek két a sorozatunk témában klasszikusnak számító XX. századi könyvet. A század első feléből kiemelkedik két életvezetési tanácsadó Napoleon Hill és Dale Carnegie. Az azóta íródott könyvek jelentős részét rájuk támaszkodva írták.[1]

Mindkettejük történetében fontos elem, hogy elmentek megkérdezni a sikeres és gazdag embereket, interjúkat készítettek velük, és könyveket írtak belőle. Egyik világhíres könyv, Dale Carnegie Sikerkalauza[2]. Arról szól, hogy hogyan szerezzünk barátokat, hogyan legyünk kedvesek. Van benne sok lapos igazság, de elgondolkodtató, és sok jó recept van benne, hogyan szerezzünk barátokat és hogyan legyünk sikeresek. Van benne sok igazság, de nem tudományos. A tudományban illik hivatkozni, hogy kire támaszkodva írtak, ezekben a könyvekben nem hivatkoznak egymásra. Carnegie legfontosabb mondandója, hogy a sikerhez fontos, hogy tudj a kapcsolatokkal jól bánni, legyél kedves. Az embereknek nem te vagy a fontos, hanem önmaguk, és akkor leszel fontos a másik számára, ha nagyon oda tudsz figyelni a másik emberre.  Ma az érzelmi intelligenciáról szóló könyvekben írnak hasonlókat.

A Sikerkalauz 2-ből pedig bátorságot meríthetünk a kritikusnak látszó helyzeteink megoldásához. Segít abban, amit ígér az alcím. rengeteg tanács arra, hogy hogyan hagyhatjuk abba az aggódást, és hogy hogyan kezdhetjük el megoldani a problémáinkat. Hogyan éljünk kevesebb aggódással és több eredménnyel. 

gondolkozz_es_gazdagodj.jpgNapoleon Hill is sok interjút készített arról, hogy gondolkodnak a sikeres emberek, és egy fontos irányzatot indított el. Híres könyvének a címe: Gondolkozz és gazdagodj[3]. A mondandója: ahogy gondolkodsz, úgy fogsz élni. Majd ennek az állításnak a túlhajtott formája lesz a vonzás törvénye, erről még később lesz szó. 

A tanítás lényege a következő: Ha gazdag akarsz lenni, gondolkodj úgy, ahogy a gazdagok csinálták. Viselkedj úgy, ahogy ők. Ha szegénynek gondolod magad, akkor a szegénységet képzeled el. És ez már majdnem a vonzás törvénye, ahogy gondolkodsz, olyan képeket idézel elő az elmédben, és olyan forgatókönyveket kezdesz készíteni, amiből aztán cselekvés lesz. Ha a gazdaságot képzelem el, akkor olyan forgatókönyvet képzelek el, ahogy gazdagnak lehet lenni.

Ha gazdag akarok lenni, vegyem magam körül gazdag emberekkel, hogy eltanulhassam tőlük, hogy hogyan csinálják. A legtöbb „hogyan legyünk sikeresek” könyv támaszkodik erre.

[1] Az életvezetési, „hogyan csináld” műfajban nem szokás a forrásokra hivatkozni, de az alapos olvasás megmutatja, hogy a siker könyvek jelentős részét a sikerkönyvekből írják.

[2] Dale Carnegie: Sikerkalauz I. II. III. Gladiátor Kiadó, Budapest, Minerva Budapest, Sikerkalauz II. III.  Minerva Budapest, 1991, 1993

[3] Napoleon Hill: Gondolkozz és gazdagodj! Bagolyvár Kiadó, 2007

A teljes szöveg forrása (amelyet kis adagokban bemutatok) :

    • Domschitz Mátyás: "Munkaaszkézis és sikerirodalom. címmel az András Hanga által  szerkesztett  Kommunikációs terek című kötetben. DOSZ-T3 Kiadó, Budapest -Sepsiszentgyörgy 2016
Szólj hozzá

életvezetés