2015. máj 19.

Hogyan használd ezt a "könyvet"?

írta: Dr Domschitz Mátyás
Hogyan  használd ezt a "könyvet"?

theory_practice.jpgGyakorlatokkal

A könyv rövid szövegekben bemutatott gyakorlatokkal segíti a tudásmunkás életvezetését. Ehhez végezd el a gyakorlatokat. A gyakorlatok egy része olyan, hogy akkor segít, ha addig gyakorolod, amíg szokássá nem válik. Ennek az időtartama legalább három hét. S amikor már szokássá válik nem igényel külön akaraterőt.

Mikor kezded el?

A "könyv folyamatosan "íródik", s ezért lesz aki később kapcsolódik be. Ha akarja kezdheti ott, ahol éppen tart a szövegfolyam. De jobban jár ha visszamegy az elejére, s onnan halad előre. Az eligazodást segíti a folyamatosan frissülő tartalomjegyzék.

Miről szólnak a fejezetek? 

Életvezetés. Életvezetési tanácsok, tippek. Ajánlások ahhoz, hogy hogyan szervezd meg a tudással kapcsolatos munkát. Hogyan tervezz, hogyan gazdálkodj az időddel, hogyan alakíts ki sikerre vezető szokásokat.  

Kommunikáció. A tudásmunka kommunikáció, amit nem mutat be jól az "adó csatorna vevő" modell. Ezért ismerni kell a kommunikatív munka lényegét. Néhány elméleti modell lesz, s igyekszek sok kommunikációs tanáccsal, s gyakorlattal szolgálni. Erre s érvényes a korábbi - gyakorlással fejleszthető. 

Csapatmunka. A munkához szükséges tudás már nem fér el egy emberben. Ezért együtt kell működni. Modellek és tippek a csapatmunka fejlesztéséhez.

Tudás-intenzív szervezet. A szervezetek egyre több tudással dolgoznak. A tudásmunka szervezetét új módon kell kialakítani.

Tudástársadalom. Egész világunk egy összefüggő globális hálózattá, benne tudáshálóvá alakul. Ide előkelő helyre csak tudással illeszkedhetnek be a személyek, szervezetek, országok régiók. A jó tudásmunkás szeret előre látni. E fejezet ebben segít.

Közélet és tudástársadalom. A tudásmunka szervezete inkább hálózat, mint hierarchia. A tudásmunkásnak az az érdeke, hogy sok magasan képzett tudásmunkás vegye körül, mert másoktól tanul, másokkal együtt tud megoldani olyan (bonyolult) problémákat, amelyekhez sok tudás kell. A tudásmunkásnak az az érdeke, hogy minél többen bekerüljenek a tudás világába. Ennek vannak társadalompolitikai és oktatáspolitikai alapjai. Ez a fejezet "tudásmunka ideológia".

 Kép

http://elasjolie.com/2011/03/04/theoretical-and-practical-knowledge-for-a-teacher/

Szólj hozzá

tartalom