2021. jún 28.

Siker és értelem

írta: Dr Domschitz Mátyás
Siker és értelem

Mese az értelemről nyolcadik rész

első rész      második rész     harmadik rész     negyedik rész      ötödik rész   hatodik rész hetedik rész

Elégséges cselekvés és hagyd, hogy sikerüljön

A siker kapcsán is érdemes az értelemről beszélni. Frankl mondás az is, hogy hiába kérdezed az élettől, hogy mi az értelme, csak te tudod adni a választ.

A cselekedeteiddel az életeddel válaszolsz, és amilyen válaszokat adsz, abból fog megépülni az életed katedrálisa, vagy valami más…

Hogy valami hogyan fog sikerülni, annak egy része szükségszerű, egy része meg véletlen. Van olyan részlet, ami teljesen véletlen, meg van olyan, ami teljesen szükségszerű. Az eredmény a kettő között van. Fizikai, társadalmi törvények hatnak és még van véletlen. Amikor sikeressé akarunk tenni valamit, felhasználjuk a szükségszerűt, de azt nem lehet mondani, hogy biztosan sikerülni fog.

Tedd meg, amit meg lehet tenni, és engedd meg, hogy sikerüljön.

Úgyis beleszól az élet, úgyis lesz véletlen, úgy is lesz szükségszerű, nem múlik minden rajtad. De ami rajtad múlik, azt tedd meg.

Tehát csináld, és hagyd, hogy sikerüljön.

És csináld úgy, hogy az értelem fele is mutasson a cselekvésed, dönts az értékes javára. Ez akkor is értelmes, ha nem érem el teljesen a célomat. A kérdés az, hogy megtettem-e a magamét, hogy az értelem felé mutasson, és hagyom, hogy sikerüljön.

szandekok.png

 

Nem lehet az örömre fókuszálni

Még az is idetartozik, hogy az öröm melléktermék. Nem lehet az örömre fókuszálni, hogy „most örülni akarok”. Csinálok valamit, aztán lehet, hogy a cselekvésbe belefeledkezek, és egyszer csak örömöm lesz benne. De örömöt nem lehet cselekedni.

Ki előtt vagyunk felelősek?

Ha szabadságunkban áll cselekedni, és felelősek vagyunk, azt is eldönthetjük, hogy ki előtt vagyunk felelősek. Önmagunk előtt? Felelősek vagyunk a saját értékrendünk előtt, személyiség-részeink előtt, a közösségünk előtt. A hívő felelős Isten előtt, vagy valamilyen transzcendens erő előtt. E felelősségek lehetnek összhangban, és lehetnek konfliktusban is egymással. Az is felelősségünk, hogy hogyan építjük ezt is teljessé.

A személyiség sok-sok személyes és társadalmi hatás-szövedék középpontjában (és az által) létezik.

E hálózat egyedi csomópontja. Individuális hub.

Lehet a háló, a szövedék felelőse.

Társ Alkotó

Szólj hozzá