2015. máj 19.

Tartalom

írta: Dr Domschitz Mátyás
Tartalom

tartalomjegyzek.gif1. Életvezetés

Életvezetési tanácsok, tippek. Ajánlások ahhoz, hogy hogyan szervezd meg a tudással kapcsolatos munkát. Hogyan tervezz, hogyan gazdálkodj az időddel, hogyan alakíts ki sikerre vezető szokásokat.  

1.1. Minden életvezetési tanács csak a cselekvő embereknek segít. Hagyj fel a halogatással. Csináld! Mit? A szövegből meglátod.

1.2. Hogy mindig tisztában legyél mi a fontos, s hogy merre van az "előre". Kezdd így

1.3. Elmetérkép. Az egyik leghatékonyabb módszerem 

  • tervezésre - életvezetésre
  • tanulásra, memorizálásra, jegyzetelésre, puska készítésére
  • szemléltetésre

Segíti a gondolatokat rendezni, mert a gondolkodási folyamat természete inkább kaotikus és zavaros, a gondolatok nem egyenes sorrendben jönnek, ugrálnak, kitérnek, visszatérnek. Ezért jó, ha van olyan módszerünk, amely megengedi ezt a zavaros folyamatot, s mégis a végén rendezett struktúra jön létre. Itt. 

1.4. A teljesítménymotiváció modellje. A siker lélektanának - a teljesítmény motivációnak - vannak tudományos (és kevésbé tudományos modelljei. Egy tudományos modellt láthatsz, amivel átfogó képet alakíthatsz a témáról. Itt.

steinberg_2.jpg

1.6. Érvényesek e nálunk a sikerről szóló amerikai módszerek? A sikeres életvezetésről szóló szövegek nagy része a sikeres emberek gondolkodásáról szól, s az emberek környezetét kevésbé veszi figyelembe. E szövegek nagyobb része Amerikából  származik. Feltehetjük a kérdést, hogy az Amerikából jött gondolkodási minták érvényesek-e nálunk. A válaszom, hogy igen, csak nálunk visszahúzóbb, nehezebb az a közeg, amelyben sikert akarunk elérni. Itt többet kell dolgozni a sikerért. De csak ott, ahol a sikerhez kellenek a többiek. Ami csak rajtad múlik, abban csak te lehetsz az akadály. E területeken könnyebb. Tovább itt. 

1.7. Szeresd (a jó) "hogyan csináld" könyveket! 

Az emberek élik az életüket, vannak problémáik, s segítséget keresnek a problémáik megoldásához. Szükségük van a „hogyan csináld” típusú tudásra. Ez keresletet teremt az ilyen könyvek iránt. S van köztük jobb és rosszabb. A „pozitív pszichológia” címszó alatt megjelenő könyvek tudományosak, de beleférnek a „hogyan csináld” kategóriába is. Gyakorló tanácsadóként azt mondom: Végre! Végre vannak ilyen könyvek. Tovább itt

1.8. Hogyan legyünk boldogok? Sonja Lybomirsky, a pszichológia doktora, a tartós boldogság lehetőségeit kutatja. Lybomirsky az úgynevezett „pozitív pszichológia” irányzathoz tartozik. A könyvének alcíme: „Életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben.” Ez a szöveg a pozitív pszichológiára, s többek között a Lybomirsky könyvre támaszkodik, s tekintsd kedvcsinálónak néhány könyv elolvasására. Itt:

2. Kommunikáció

diád triád.jpg

A tudásmunka kommunikáció, amit nem mutat be jól az "adó csatorna vevő" modell. Ezért ismerni kell a kommunikatív munka lényegét. Néhány elméleti modell lesz, s igyekszek sok kommunikációs tanáccsal, s gyakorlattal szolgálni. Erre s érvényes a korábbi - gyakorlással fejleszthető. 

2.1. A sorozat első darabja arról szól, hogy a kommunikációhoz elengedhetetlen, hogy elképzeljük, hogy mi van a másik fejében. Hogyan értjük meg egymást?

2.2. A kommunikáció egy közös figyelmi helyzetben jön létre. A felek figyelnek a témára,, a másikra, s önmagukra, s ezzel koordinálják a közös megértés kialakítását. Ez a közös figyelmi helyzet.

2.3. Szervezetfejlesztés - szervezeti kommunikáció. „Nem lehet empirikusan előre kimutatni, hogy hogy hogyan kell kialakítani (szervezeti) társadalmi folyamatokat, de legalább a szervezeti tagokat abba a helyzetbe lehet hozni, hogy saját problémáikat felismerjék, megoldásaikat kipróbálják – maguk alkossák meg azokat a szervezeti feltételeket, amelyek megfelelnek igényeiknek.” Tovább:

3. Csapatmunka

outdoor.gifA munkához szükséges tudás már nem fér el egy emberben. Ezért együtt kell működni. Modellek és tippek a csapatmunka fejlesztéséhez.

3.1. A csapatmunkát leépíti ha a dolgozók versenyeznek egymásra. Ha versenyeznek csökken a vállalati tőke. Ahol lehet, lebeszélem a cégvezetőket a versenyeztetésről. 

3.2. A szervezetek gyakran szerveznek csapatépítő tréningeket. Az a jó, ha ez nem csak "ökörködés", hanem több, mint játék.

3.3. Szervezetfejlesztés - szervezeti kommunikáció. „Nem lehet empirikusan előre kimutatni, hogy hogy hogyan kell kialakítani (szervezeti) társadalmi folyamatokat, de legalább a szervezeti tagokat abba a helyzetbe lehet hozni, hogy saját problémáikat felismerjék, megoldásaikat kipróbálják – maguk alkossák meg azokat a szervezeti feltételeket, amelyek megfelelnek igényeiknek.” Tovább:

4. Tudás-intenzív szervezet

A szervezetek egyre több tudással dolgoznak. A tudásmunka szervezetét új módon kell kialakítani.

4.1. A tudás-intenzív szervezet inkább intelligens hálózat, mint hierarchia.

4.2. A tudásmunka átalakítja a vezetést. Így mesél erről egy cégvezető.

4.3. Szervezetfejlesztés - szervezeti kommunikáció. „Nem lehet empirikusan előre kimutatni, hogy hogy hogyan kell kialakítani (szervezeti) társadalmi folyamatokat, de legalább a szervezeti tagokat abba a helyzetbe lehet hozni, hogy saját problémáikat felismerjék, megoldásaikat kipróbálják – maguk alkossák meg azokat a szervezeti feltételeket, amelyek megfelelnek igényeiknek.” Tovább:

5. Tudástársadalom

Egész világunk egy összefüggő globális hálózattá, benne tudáshálóvá alakul. Ide előkelő helyre csak tudással illeszkedhetnek be a személyek, szervezetek, országok régiók. A jó tudásmunkás szeret előre látni. E fejezet ebben segít.

5.1. Megkérdeztünk vezetőket, milyen lenne az a társadalom amelyben az unokájuk boldog lenne. Ez egy tudás-intenzív világ. 

5.2. A tudásmunka átalakítja a vezetést. Így mesél erről egy cégvezető.

5.3. Érvényesek e nálunk a sikerről szóló amerikai módszerek? A sikeres életvezetésről szóló szövegek nagy része a sikeres emberek gondolkodásáról szól, s az emberek környezetét kevésbé veszi figyelembe. E szövegek nagyobb része Amerikából  származik. Feltehetjük a kérdést, hogy az Amerikából jött gondolkodási minták érvényesek-e nálunk. A válaszom, hogy igen, csak nálunk visszahúzóbb, nehezebb az a közeg, amelyben sikert akarunk elérni. Itt többet kell dolgozni a sikerért. De csak ott, ahol a sikerhez kellenek a többiek. Ami csak rajtad múlik, abban csak te lehetsz az akadály. E területeken könnyebb. Tovább itt. 

6. Közélet és tudástársadalom

reading_club.jpgA tudásmunka szervezete inkább hálózat, mint hierarchia. A tudásmunkásnak az az érdeke, hogy sok magasan képzett tudásmunkás vegye körül, mert másoktól tanul, másokkal együtt tud megoldani olyan (bonyolult) problémákat, amelyekhez sok tudás kell. A tudásmunkásnak az az érdeke, hogy minél többen bekerüljenek a tudás világába. Van ennek társadalompolitikai és oktatáspolitikai alapjai. Ez a fejezet "tudásmunka ideológia". És ezért érdemes megosztani e szövegeket, mert jobban működünk, ha a társaink is jobban működnek.

6.1. Már meg tudjuk termelni azt az árumennyiséget, hogy senki se haljon éhet, tudjon lakni és öltözni. De mégis rosszul használjuk e bőségszarut.

6.2. A tudásmunkás hálózati dolgozó, mert a munkája hálózatban érvényesül, s hálózatból építkezik. Ezért az az érdeke, hogy a környezetében sok sok művelt ember legyen.De egyenlőtlenül férünk hozzá a javakhoz.

Kép

Szólj hozzá

tartalom