2015. júl 03.

Hogyan legyünk boldogok?

írta: Dr Domschitz Mátyás
Hogyan legyünk boldogok?

A hosszú távú célok és értékek előre húznak

Nemrég írtam egy szöveget a motivációról, s abban arról, hogy a magasabb önértékelésnek cselekvés fele toló ereje van, mert azt gondoljuk „képesek vagyunk megcsinálni”. A hosszú távú célokról meg azt írtam, hogy azoknak húzó ereje van, a cselekvés irányát állítják be a céljaink fele. Az önértékelés inkább a célok nagyságát, a hosszú távú célok az irányát is mutatják.

Egy másik szövegben az anómia jelenségét mutattam be. S azt mondtam, hogy a reklámok által felturbózott vágyakat az emberek nagy része nem tudja a társadalmilag elfogadott módon elérni. S ettől értékzavar jön létre, s az emberek vagy nem elfogadott módon törnek a célok fele, vagy lemondanak a célok eléréséről. A reklámok többek közt azzal turbózzák fel a vágyakat, hogy a boldogság képét hangulatát hozzákötik a termékhez. (Boldogok leszünk, ha a reklámozott kávét fogyasztjuk). De az összefüggés fordított. Bizonyos dolgok boldoggá tesznek minket a termékek nélkül is, de a reklámok ezekhez kötik a terméket. S a sok reklám fogyasztás után (talán) el is hisszük, hogy a terméktől leszünk boldogok.

A pozitív pszichológia kutatja azt is hogy mitől vagyunk boldogok. S mielőtt teljesítményre sarkalló feladatokat fogalmazunk meg magunknak érdemes a céljainkat tisztázni. A teljesítményünk milyen saját célokat szolgáljon, s a céljaink milyen számunkra fontos értékeket teljesítenek ki. Több ezután következő szövegben ennek járunk utána. Mi tesz minket boldoggá?

Hogyan legyünk boldogok?

Magamtól nem mernék ilyen címet adni egy szövegnek, nem is az enyém, egy könyv címe. Az írója Sonja Lybomirsky, a pszichológia doktora, aki a tartós boldogság lehetőségeit kutatja. Lybomirsky az úgynevezett „pozitív pszichológia” irányzathoz tartozik. A könyv alcíme: „Életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben.” Ez a szöveg a pozitív pszichológiára, s többek között a Lybomirsky könyvre támaszkodik, s tekintsd kedvcsinálónak néhány könyv elolvasására.

spirituality.jpg

12 út a boldogsághoz

A pozitív pszichológia azt állítja, hogy a boldogságra való hajlam legjobban öröklött adottságainkon múlik, kis részben a körülményeinken, s kb. 40% az, ami rajtunk múlik. Akkor viszont érdemes erre a 40%-ra koncentrálni. Lyubomirsky a „hogyan legyünk boldogok” című könyvében leír 12 lehetőséget ahhoz, hogy elérjük a tartós boldogságot. Ezek némelyike „bejön” nekünk, némelyik meg nem. Mindegyikről részletesen szól egy egy fejezet, ezt is érdemes elolvasni. A könyv abban is segít, hogy eldöntsük melyikkel érdemes elkezdenünk életünk jobbá tételét. Ezek a következők

hala.jpg1. A hála kifejezése

Vegyük észre, mi minden jót kaptunk az élettől. Megtanultuk és kialakítottuk, hogy inkább, a jót, vagy a rosszat vesszük észre. A hála kifejezése, és szokássá tétele kialakítja, hogy észrevegyük, mi minden jó van körülöttünk. A gyerekeinket is meg kell tanítani, hogy észrevegyék a jót. Családi játékos-gyakorlatunk, hogy arról beszélgetünk a gyerekeket is bevonva, hogy kivel mi jó történt az elmúlt napokban. Próbáld ki. Vagy írj egy hálalistát arról, hogy mi mindenért lehetsz hálás az életben.  (Írhatnál arról, is, hogy milyen csapások értek, de ettől kevésbé lennél boldog.)

optimism.jpg2. Az optimizmus gyakorlása. Nem mindegy, hogy milyen jövőt vetítünk magunk elé. Az előző szöveg „duplagondol” gyakorlata is egy pozitív jövő felé vezető terv készítését segítette. A pozitív jövőkép felvillanyoz, cselekvésre sarkall, a negatív elveszi az energiáinkat. Sok gyakorlat van, amellyel az optimizmus képességét fejleszthetjük. Az egyik: Mindegyikünknek vannak titkolt vagy kevésbé titkolt vágyai a lehető legjobb életéről. Írjuk le. Írd le a lehető legjobb énedet, életedet az élet különböző területein. A kísérletek azt mutatják, hogy az ilyen jövőképek elképzelése már önmagában is jobb érzéssel töltenek el. (A korábban írtak szerint persze ez még kevés ahhoz, hogy el is érjük.) Ezért aztán tervezzük meg (a nehézségekkel is számolva, hogy mit teszünk) érte.

 3. A rágódás és a társas összehasonlítgatás elkerülése

Pál nem lehet jobb Péter Péternél. Ha olyan akarna lenni, mint Péter, akkor lenne igazán szánalmas, mert ettől lehetne ugyan egyre rosszabb Pál, de akkor sem lenne Péter. Ha tehetünk valamit, hozzuk ki magunkból a lehető legjobbat, legyek a legjobb önmagam, s felejtsük el azt, hogy miért nem lehetek olyan, mint ő? Nincs még egy olyan lehetőség, mint én. Valósítsam meg.

4. Jó cselekedetek

kurkászás.jpegKarácsonykor melyik volt jobb: örömet okozni, vagy kapni? Annak örülni, hogy a másik örül, vagy annak, hogy mi mit kaptunk? Örömet okozott ajándékokat kigondolni, megkeresni, becsomagolni fa alá rejteni?

Adjunk örömet, s ez boldoggá tesz minket. Egyébként meg genetikailag így vagyunk „huzalozva”.

5. A kapcsolatok ápolása

A boldog embereknek - ha nem is sok, de - elegendő mély és közeli kapcsolata van, s ápolják is ezeket. Hasonlóan a jó cselekedetekhez, ha ápoljuk a kapcsolatainkat, az nekünk is jól esik. És nagy arányban meg is térül. Ne menjünk messzire, szeretjük, ha „lájkolnak” minket a facebookon? Persze jobb, ha közvetlenebbül tesszük …

6. Stratégiák a nehézségekkel való megküzdésre

megkuzdes.jpgKét alapvető stratégia van a problémaközpontú és az érzelemközpontú. A problémaközpontú: megküzdünk a problémával, ha lehetőséget látunk arra, hogy megoldjuk. (tervezés, optimizmus, duplagondol, stb.) Ha nincs megoldási, cselekvési lehetőség, akkor marad az érzelmi feldolgozás lehetősége. Például: figyelemelterelés, testmozgás. (csokievés, de ezt már nem a Lybomirsky mondja). Egyébként meg érdemes megtanulni meglátni a rossznak is a jobb oldalát. Teher alatt nő a pálma.

7. Megbocsájtás

Ha megbántottak, akkor gyakran elkerüljük a személyt, vagy a hasonló helyzeteket, vagy a bosszúálláson törjük a fejünket. Az elkerülés lehetőségeket vesz el tőlünk, de a bosszú tervek elképzelése is csak elhasználja az energiáinkat, amelyet életünk jobbá tételére is használhatnánk. Vannak módszerek a megbocsájtás megkönnyítésére.

8. Az áramlatélmény fokozása. Élj a jelenben 1.

Belefeledkezni valamilyen tevékenységbe - benne van a szóban - „feledkezést” jelent. És segít abban, hogy előálljon az önfeledt, áramló tevékenység a flow élménye. Bármibe bele lehet feledkezni. Mosogatásba, a takarításba, a tanulásba, a szövegírásba, ritmikus mozgásba, zenélésbe, táncba, testgyakorlásba, de még az üzemben a szalag melletti monoton munkába is. És ez boldogság élménnyel jár.

beauty.jpeg9. Az apró örömök élvezete. Élj a jelenben 2. (csokievés 2)

Zenehallgatás, a fű növésének szemlélése, a felhők mozgása. Gyönyörködhetsz a lányokban – fiúkban, nőkben, férfiakban, emberekben, öregekben, gyerekekben, viszonyokban. A VILÁG tele van szépséggel. Nem is kell keresni, csak a szemünket kell kinyitni rá. Élni jó.

10. Elköteleződés a céljaink mellett

Jó dolog haladni valamilyen cél fele. Ha megtettem, amit mára terveztem, ha közelebb léptem a célom fele, ez önmagában is jó érzést okoz. Növeli az önbecsülésemet. Jó tudni, hogy fontos vagyok abban, hogy ez a cél megvalósuljon. S apró örömként meg is jutalmazhatom magam utána.

11. Spirituális élet és vallásgyakorlás
Aki hívő az sosincs egyedül. A spiritualitás élménye egységélmény, szeretet élmény. Akinek az életében van spiritualitás, az nem magányos individuum, hanem egy láthatatlanul is fényes, szeretettel teli háló része.

12. Törődjünk a testünkkel!

Sok útja van ennek, ilyenek a meditáció, a testmozgás, az örömteli cselekvés.

 Azt ajánlja a szerző, hogy két három számunkra szimpatikus területen kezdjük el életünk jobbá tételét, s ha ez már jól megy, akkor térjünk rá másokra.

Ajánlott irodalmak a pozitív pszichológiábóllyubomirsky.jpg

 Képek

Szólj hozzá

életvezetés