2016. jún 07.

Készíts cselekvési tervet! És napról napra végezd el a házi feladatot!

írta: Dr Domschitz Mátyás
Készíts cselekvési tervet! És napról napra végezd el a házi feladatot!

Elkezdtem egy sorozatot munkaaszkézis és  sikerirodalom címmel, amelyben az önsegítő, "hogyan csináld?" könyvekről mesélek.  A bevezetőt itt olvashatod.

Az első könyv, amit mutatok és kedvelek a jó „hogyan csináld” könyvekhez tartozik. Egy vékony, kis könyv, a címe: „Önerőből milliomos, 21 siker kulcs a gazdagsághoz”.  Brian Tracy könyve.[1]

A címen gyakran mosolyognak, de a könyv racionális, nem mond olyanokat, hogy hogyan lépjünk kapcsolatba szellemekkel, hogyan kapjuk spirituális segítséget a céljaink eléréséhez. Brian Tracy azt írja magáról, hogy amit lehetett mindent elolvasott a témáról, ennek egy részét elkezdte alkalmazni az életében, (ennek során egyébként milliomos lett). Alapított egy nemzetközi céget. A megjelenése egy elegáns, bölcs, komoly bácsi, aki elmondta, hogy mit tanult, és mit használt fel az életében, és szerinte mi az, ami működik. Érdemes figyelni, mit mond. Annak is, aki nem akar milliomos lenni. A lényeg: a kitűzött célok elérése.

A könyv néhány fejezetéről mondok pár gondolatot.  Mindegyik fejezet végén van egy cselekvési gyakorlat, hogy írj egy tervet a javaslatok alapján és kezdj el cselekedni. Azonnal. És napról-napra végezd el a házi feladatot.

„Álmodj nagyot!” - az első fejezet címe. Persze lehet kicsit is álmodni, abból nem jön össze a millió. Valahol olvastam, hogy van, aki az álláshirdetéseknél, csak az apró betűsöket nézi meg, a nagyobbat nem, mert ő arra nem lesz alkalmas. Van, aki meg fordítva, csak a nagyokat. És ez önértékelés kérdése, mekkorát merek álmodni.  Annyit teszek hozzá, az ilyen irodalmak tanácsaiból, hogy álmodhatsz nagyon nagyot is, amit elsőre nehéz elképzelni, hogy eléred, de ha szétbontod napról-napra elvégezhető kis feladatokra, akkor a nagyot is el lehet érni, csak tovább tart. A kis fejezet végén ez áll:

nagy_alom.jpg„Cselekvési gyakorlat

Készíts listát mindarról, amit megtennél, ha garantáltnak vennéd a sikert. Ha készen vagy, válassz ki egyet közülük, és cselekedj. Most azonnal!” (i.m. 17 oldal)

„Fejleszd az irányérzékedet!” Ez a második fejezet.

Idézek belőle: „Most pedig vegyél elő egy darab papírt és egy ceruzát. Egy apró gyakorlat következik. A lap tetejére írd fel: CÉLOK. Alatta sorolj fel tíz célt, amit az elkövetkező tizenkét hónapban szeretnél elérni. …” (u.o. 21 o.)

A fejezet végén ez áll

„Cselekvési gyakorlat

Mindig papírral és ceruzával gondolkozz! Ülj le, és kezdd el leírni céljaidat. Készíts cselekvési tervet az elérésükre. Ez a gyakorlat már önmagában is majdnem elég ahhoz, hogy önerőből milliomossá válj.” (u.o. 23 o)

azzal_foglalkozz.jpgEgy egyetemi példát teszek hozzá: aki tudja, hogy miből fog szakdolgozatot írni, az a kurzusok felvételekor olyat vállal, ami segíti a célja elérését. A sok kis tanulmányból össze lehet rakni azt, ami majd a végső célhoz vezet. Ehhez tudnom kell, mit akarok.

A harmadik fejezet: „Képzeld el magad vállalkozóként!” Itt az a lényeg, hogy vállalkozóként nem kapod a feladatot, hanem te tervezed és választod. Magad adod magadnak.


A negyedik fejezet címe: „Azzal foglalkozz, amit a szíved diktál.” Olyan pályát válassz magadnak, amelyen jól érzed magad.  Aztán:

„Készíts cselekvési tervet, és még ma indulj el ebbe az irányba.” (u.o. 31 o.)

A hatodik sikerkulcs: „Dolgozz többet, és keményebben” Ha kiváló akarsz lenni, nagyot álmodtál, ez kemény munkát jelent.

A fejezet végén ez áll:

„Még ma tervezd el, hogy mostantól többet fogsz dolgozni! Minden nap több időt fordítasz a munkádra, mint eddig. Egy órával korábban menj be az irodádba, és azonnal állj neki a munkának. Ebédidő alatt is maradj benn dolgozni. Este pedig egy órával tovább maradj benn, mint a többiek. Ez a stratégia önmagában megkétszerezi majd a teljesítményedet, miközben két órával növeli napi munkaóráid számát.” (u. o. 39. o.)

„Tűzz ki prioritásokat és szemellenzősen fókuszálj rájuk.”  Ez a tizenkettedik tanács.

Ha kitűzted a nagy céljaidat, fókuszálj rájuk. Ezt a tanácsot nem tudom teljesen elfogadni és eszembe jutott egy nyári tábori élmény. A kilencvenes évek elején ifjúsági csoportokban is csináltunk tréningeket. Az én csoportomban elit gimis diákok voltak. Mindig hajtottak, tanultak, és valahogy az volt az érzésem, hogy egy kicsit el kellene rontani őket. Mintha nem tudnának élni. A Pisti kollégámnak meg egy falusi fiú banda jutott. Ettek, (de inkább ittak), hajtották a lányokat, jókat dumáltak, nevettek, folyton buliztak. A Pisti azon dolgozott, hogy hosszú távú célokon is kellene gondolkodni. Ezt a fiú bandát a céltudatosság felé kellett volna nyomni, az enyémeket pedig valahogy néha a lazaság felé. Ezt azért írom ide, mert a szemellenzős fókuszált figyelemből össze jöhet a milliomosság, de nem jön össze a teljes élet. A szemellenzős életben sok élményről le kell mondani. Ezért itt az is látszik, hogy sikeresnek, meg boldognak lenni két különböző dimenzió. Az, hogy magadból kihozd a cél érdekében a legtöbbet, ahhoz jó ez a „fókuszálj csak a célra” orientált élet. De teljesen így élni az életet nagyon aszkéta életet jelentene. Erre a szempontra még visszatérek a protestáns etikánál.

hegymaszok.jpegA tizennegyedik tanács: „Légy készen arra, hogy csúcsról a csúcsra mássz!” Korábban erdélyi egyetemista fiataloknak is vezettünk életvezetési tréningeket. „Tűzd ki a célodat! Bontsd fel apró lépésekre! Az életed különböző területein legyenek céljaid!  Tervezd meg napról-napra, végezd el a házi feladatot. Hazamentek, aztán évtizedekig nem találkoztunk. Három éve találkoztam az egyik résztvevővel, megint eljött egy tréningre. Panaszkodott, hogy ő most nem boldog. Egyébként elérte mindazt, amit egyetemista korában kiűzött, családot, meg vállalatot alapított, megvan a háza, gyereke, felesége. Mellesleg milliomos is lett. Mindaz, amit eltervezett bejött neki, de most boldogtalan. Beszélgettünk, és arra jött rá, hogy azóta nem boldog, amióta nem küzd a célokért, elért mindent. Ja! - rájött- hát akkor megint célokat kell kitűzni! Meg is tette. Aztán írt, hogy helyre jött a lelke. Ismét célokon dolgozik.

Légy állhatatos. Ez a huszonegyedik tanács. Ezt szolgálja a fejezetek végén található cselekvési tanács. „Mit tudnál tenni még ma, hogy jobban …” „ Mit tehetnék még ma?”

Napról napra végezd el a házi feladatot! Ha elvégzed, eléred a …

A legtöbb ilyen könyvet Amerikában írták, és magyar lélekkel azt gondolhatjuk, hogy miért kell nekünk Amerika. Miért kell őket majmolni, ki akar itt milliomos lenni.

benjamin-franklin-knowledge-quotes.jpg

De ha megkérdem egy előadáson, hogy tegye fel a kezét, aki sikertelen életet akar, akkor senki se teszi fel a kezét. A siker az, hogy elértem a célomat, és ezért érdemes a tanácsokat megfogadni. Miért pont Amerika? Ott két-háromszáz éve írnak ilyen könyveket. És hogy miért? Most Max Weberhez fordulunk. Van érdekes mondandója.

[1] Brian Tracy: Önerőből milliomos. 21 sikerkulcs a gazdagsághoz. Bagolyvár könyvkiadó, Budapest, 2004.

Kép:

  • http://www.bigdreamfuel.typepad.com/
  • https://www.mountaineers.org/about/branches-committees/kitsap-branch
  • http://www.inspirationboost.com/benjamin-franklin-knowledge-quotes


A teljes szöveg forrása (amelyet kis adagokban bemutatok) :

  • Domschitz Mátyás: "Munkaaszkézs és sikerirodalom. címmel az András Hanga által  szerkesztett  Kommunikációs terek című kötetben. DOSZ-T3 Kiadó, Budapest -Sepsiszentgyörgy 2016
  • hanga.jpg
Szólj hozzá

életvezetés