2021. máj 16.

A világ négyféle nézete

írta: Dr Domschitz Mátyás
A világ négyféle nézete

Mese az értelemről 2. rész. 

Előző rész
janus.png

A vezető szellemi dolgozó. A szellemi dolgozó a szakterületén vezető. Értelmiségi.

Azért felel, hogy a szervezeti egység kívül teljesítsen.

Belül van a szervezetben, és ezzel együtt jár az a veszély, hogy a belső dolgokkal elmegy az ideje, miközben a szervezet eredményei a szervezeten kívül vannak.

A „kívül-belül” nézethez használhatjuk a kvadráns modellt. Képzeljünk el négy negyedet, a dolgok négyféle nézetéhez.

Lehet egy szervezetet kívülről nézni, és lehet belülről átélni. A szervezetnek vannak kívülről látható dolgai. Ilyenek az eredmények, és az eredmények kapcsolódása egy külső rendszerhez.

Vannak a szervezetnek belső dolgai,. A vezető személye, hogyan éli át a szervezetet. Van egy többes számú belső nézet is, ez a szervezeti kultúra. A "mi". Közösösen használt fogalmak, gondolkodási minták, érzelmek. 

Egy másik elválasztás szerint vannak egyes számú dolgok, (például az eredmény a szervezet számára, a személy belső világa, ahogy ő átéli.

Alul a belső és külső többes számú dolgok, a belső és külső rendszer. Így a megismerés négy negyede jön létre.

  • Az az egyedi dolog, ahogyan arra ránézünk, ahogyan kívülről látjuk. Az a konkrét dolog, amit éppen megismerünk. Az, amit éppen teljesíteni kell, amit létre kell hozni.
  • Azok. A dolgok nem önmagukban léteznek. A dolgok rendszere, ahogy a gondolkodó elme megismeri a rendszereket, egy elképzelt külső szemmel. Többes számú eredmény, az eredmény más eredmények rendszerébe hogyan kapcsolódik be. Rendszerelemélet, rendszerszemlélet.
  • Én. A szubjektum belső világa, ahogyan azt átéli.
  • Mi. A kultúra. Amivel közösen gondolkodunk. Belülről átélt rendszer. "Mi”-ként éljük át.

Mindegyikre kell figyelni, ha meg akarjuk érteni a társas és szervezeti jelenségeket. Azért fizetik a vezetőt, hogy a külső eredményeket hozza, de ahhoz, hogy ez meglegyen, mind a négy negyedben kell neki működni. 

A szervezet bevonja a vezetőt, használja az idejét, de arra kell figyelni, hogy a szervezetet kifele teljesítsen. Mind a négy szempontot figyelembe kell venni akkor, amikor vezet.

Lelki funkciók

Van ehhez egy hasonló modell C. G. Jung lelki funkciók modellje.

  • Az ábra függőleges dimenziójában lehet valaki gondolkodó, és az ellenkező párja az érző. Amikor érzek, akkor benne vagyok valamilyen érzelemben. Amikor gondolkodok, akkor kívül vagyok és gondolkodok arról a dologról. („Az” nézetben vagyok) Nem lehet benne lenni valamiben és ugyanakkor racionálisan is gondolkodni róla. A gondolkodáshoz kívül kell kerülnöm az érzelmekből. 
  • A másik elválasztás egyik oldalán van az érzékelés, amellyel észrevesszük a kézzelfogható, átélhető dolgokat. A szervezetben ez például az eredmény. Mik azok a kézzelfogható eredmények, amiket a szervezetnek létre kell hozni, vagy mi az, amit érzékszervekkel érzékelni lehet. Aki így gondolkodik, az egy nagyon jó gyakorlatias vezető. A másik oldal Jungnál, az intuíció. Vele kevés adatból, kevés tényből is összefüggéseket tudunk találni. Megérezzük, hogy mi a helyzet, mi fog történni, merre van az előre. Egy befele figyelő állapot a világot a belső jelenségekből értjük meg.

Nos, ebből is vannak típusok, a négy negyedbe tartozóak a személyiségtípusok,

  • A gondolkodó érzékelők, a külső kézzel fogható tényekre figyelnek inkább. Ez egy konkrét gyakorlatias, racionális gondolkodás.
  • A gondolkodó intuitív, az érzékszervekkel bevett hatásokkal, a belső hangulatokkal, megérzésekkel az intuíciói segítségével gondolkodik.
  • Van az érzékelő és érző, ez átéli érzi a külső világban érzékelhető dolgokat.
  • És van az intuitív érző. Az érzésekből, hangulatokból érzi meg intuíció segítségével, hogy milyen helyzet van, vagy mi van a helyzetek mögött.

Azt nem nagyon tudjuk változtatni, hogy milyen a személyiségünk, van aki inkább kifele figyel, valaki inkább befele figyel. Annyit lehet mondani hogy az a jó, ha van mellettünk olyan, aki másmilyen.

Mert mind a négy funkcióra szükség van. Kell gondolkodni, kell érezni, kell érzékelni, és kell az intuíció. Az a jó, ha olyan emberekkel vesszük körül magunkat, akik valamilyen területen okosabbak nálunk. A csapatunk így lesz erős.

Lehet úgy nézni a szervezetre, mint egy személyiségre. A funkciók a szervezet teljes személyiségéhez kellenek.

A kvadráns modell kialakulása is érdekes, erröl egy másik szövegben fogok írni.

Szólj hozzá

életvezetés módszerek TER