2016. júl 22.

Több száz éve olvasnak „hogyan legyünk sikeresek” könyveket. A legsikeresebb országokban.

írta: Dr Domschitz Mátyás
Több száz éve olvasnak „hogyan legyünk sikeresek” könyveket. A legsikeresebb országokban.

A Corvinus Társadalmi Kommunikáció doktori iskolájában vezettem egy kurzust. Azt a címet adtam, hogy „Eklektikus szervezetfejlesztés.” Eklektikus, mert a szervezetekben sokféle fejlesztési gondolkodás van. Ezek egymás mellett élnek, az szerint, hogy a vezetők mit olvastak, milyen tréningekre jártak. 

siker_lepcsok.jpgÉs szervezetfejlesztőként ezek között kell dolgozni. Sok köztük a „hogyan váljunk sikeressé” témájú könyv, amelyek főleg Amerikából származnak. Lényegük dióhéjban az, hogy

  1. A siker rajtad múlik.
  2. Tűzd ki a célodat!
  3. Majd napról napra végezd el a célhoz vezető feladatodat, és el fogod érni a sikerta_kapitalizmus_szelleme.jpg

Az ilyen irodalomnak a protestáns országokban több száz éves története van. Ezt a történetet mesélem el egy blogos sorozatban.

"Munka aszkézis és siker irodalom" címet adtam a bevezető szövegnek. 

A sikerirodalom tipikus üzenete, hogy tervezd meg, milyen célokat akarsz elérni, ezután napról napra végezd el az ide vezető feladatokat. Ha így teszel, nagy valószínűséggel eléred a célodat. Itt olvashatod részletesebben.

Az ilyen könyvek nagy részét protestáns területen írták, és ez nem véletlen. Mert vallásos, protestáns alapon indult el az önfejlesztő könyvek több száz éves története. E hagyományban a munkát hivatásnak fogják fel, és a szorgalmas, aszketikus munkától nem gyarapodást várnak, hanem üdvözölést. A protestáns hagyomány.

Bemutatok néhány jó tanácsot az önfejlesztő könyvek két huszadik századi klasszikusától. Ők: Dale Carnegie és Napoleon Hill. Ne aggódj, tanulj meg élni! 

A fókuszálás is egy fontos tanács. Ez szerint válassz egy területet, amelyen sikeres akarsz lenni, és fókuszálj az itt elérendő eredményekre. Válassz egy területet!

budhizmus_nyugaton.jpgAz eddig bemutatott tanácsok egy racionális életvezetési áramlatba tartoznak.  A kitűzött cél elérése érdekében, szorgalmasan, napról napra végezd el a házi feladatodat.

Közben sokan más irányba indultak. A racionális menedzseri szubkultúrák ellenpontjaként irracionális lelki technikák fele fordultak.   Találtak is ilyeneket az ősi kultúrákban. Taoizmus, buddhizmus, zen buddhizmus, indián kultúra. Aztán ezeket elegyítette a New Age. Az önfejlesztő mozgalom sokáig a tudományon kívül keresett módszereket. Itt.

Aztán beszállt a tudomány a pozitív pszichológiával. Például így:

humanisztkus_csoport.JPG„A kísérlet során arra kértek egyetemi hallgatókat, hogy a vizsgáik előtt minden nap néhány percet azzal töltsenek, hogy jó jegyeket vizualizálnak maguknak. Képzeljék el, hogy milyen jól éreznék magukat egy jól sikerült vizsga után. Egy kontrollcsoportot is bevontak a vizsgálatba, akiknek nem volt semmi különösebb dolguk, csak a megszokott rend szerint tették a dolgukat. Mindkét csoportot megkérték, hogy jegyezzék fel mennyit tanultak, s a kísérlet végén megnézték az osztályzataikat. Az eredmény: A vizualizálók kevesebbet tanultak, és rosszabbul szerepeltek a vizsgán. Lefordítva olcsó tanári poénra: „ne álmodozz, inkább tanulj!” (de vizualizálhatod a terveidben az örömteli tanulást.)” Itt.

A pozitív pszichológia azt állítja, hogy a boldogságra való hajlam legjobban öröklött adottságainkon múlik és kis részben a körülményeinken. 40% az, ami rajtunk múlik. Akkor viszont érdemes a 40%-ra koncentrálni. Lyubomirsky a „hogyan legyünk boldogok” című könyvében leírja ennek 12 módszerét.

buddha-nature.jpg

Transz. Az önfejlesztés a lelki mélységek/magasságok fele is elindult. Egy-egy csoport elvonult egy amfetamin, vagy más szer „túrára”. Kutatási célokból szerekkel segítve módosult tudatállapotba kerültek. Aztán feldolgozták az élményeket.  Az emberi lélekkel való találkozást, a mélységeket a megvilágosodást keresték. Ez laikusok mozgalma volt, és ez baj volt. Tévedtek el benne emberek. Meg is haltak benne emberek. Nem voltak kontrollált keretek. Aztán a szerekkel való kutatást illegálissá tették. De merített belőle a transzperszonális pszichológia.

A sorozat elején egy "hogyan legyünk milliomosok" témájú szöveget mutattam be. Ez a felszín, és eljutottunk oda, hogy az emberek boldogok is akarnak lenni, meg szeretnék értelmesnek látni az életüket. 

az_elet_ertelme.jpg

Azt a kérdést is fel kell tenni, hogy mi ennek az egésznek (életnek) az értelme. A választ korábban a vallások adták. De ahogy elveszítettük az isteneket, ellaposodott a világunk. Pedig szükségünk van a lelki magaslatokra is. Megszületett az értelmes élet pszichológiája. A logoterápia. 

E pszichológiával teljesen egyezik az a kutatási eredmény, mely szerint azok az emberek, akik élményekre költik a pénzüket dolgok helyett, sokkal boldogabbak. (Közben megosztotta valaki velem ezt a szöveget, ami éppen passzol a témánkhoz.) Itt.

jung.jpegA történetet a jungiánus lélektannal zárom. Jung szerint az istenek lelki tartalmaink, pszichológiai realitások. Akik ott vannak a pszichénk mélyén, akkor is, ha a felszínen nem hiszünk bennük. És ahogy az emberek elvesztették a vallásos kapcsolatot, elvesztették a kapcsolatot a bennük lévő mélyebb lelki tartalmakkal.  És ez a kapcsolat-hiány lelki betegségekhez vezet. Sőt innen nézve a betegség a lélek üzenete, arra, hogy az elszigetelt részek is élni akarnak.  És a gyógyulás, az egészséges élet igényli e tartalmak integrálását a személyiség egészébe. Ezt individuációs folyamatnak nevezi Jung. A cél: teljes személlyé válni. Ez az életünk végéig tartó folyamat.

Ez már rég túl van a népszerű önsegítő irodalmakon. De aki következetes a fejlődésben, az nem áll meg a „hogyan legyünk sikeresek” kérdésnél, és eljuthat a „hogyan éljünk teljes életet” kérdésig.

Irodalmak

  1. Rita L. Atkinson - Richard C. Atkinson - Edward E. Smith - Daryl J. Bem. Pszichológia. Osiris. Budapest. 1997.
  2. Dale Carnegie: Sikerkalauz I. Gladiátor Kiadó, Budapest, Minerva Budapest, Sikerkalauz II. III. Minerva, Budapest, 1991, 1993
  3. Stephen R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása - Az önfejlesztés kézikönyve. Bagolyvár Könyvkiadó, 2004
  4. Stephen R. Covey: A 8. szokás- Az eredményességtől a kiválóságig. Bagolyvár Könyvkiadó, 2010
  5. Csíkszentmihályi Mihály - Isabelle Selega Csíkszentmihályi: Élni jó. Tanulmányok a pozitív pszichológiáról. Akadémiai kiadó, 2011. 
  6. Eugene T. Gendlin DR.: Életproblémák megoldása önerőből.  (Fókuszolás) Tankönyvkiadó, Budapest, 1989
  7. Napoleon Hill: Gondolkozz és gazdagodj! Bagolyvár Kiadó, 2007
  8. James Hollis: Az élet második fele. Animus Kiadó, 2009
  9. Carl Gustav Jung: Emlékek, álmok, gondolatok. Európa, Budapest, 1987
  10. Alfried Längle: Értelmesen élni. Jel Kiadó, Budapest, 2004
  11. Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok? Életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben. Ursus Libris kiadó 2008.
  12. Abraham Maslow. A lét pszichológiája felé. Ursus Libris Bt 2003.
  13. Mohás Lívia Ki tudja, mi a siker? Magyar Könyvklub, Budapest 2005
  14. Martin E. P. Seligman: Autentikus életöröm. A teljes élet titka. Laurus Kiadó. Győr, 2008.
  15. Martin Seligman: Flourish. Élj boldogan. A boldogság, a jól-lét radikálisan új értelmezése. Akadémiai Kiadó, Budapest. 2011.
  16. Brian Tracy: Önerőből milliomos. 21 sikerkulcs a gazdagsághoz. Bagolyvár könyvkiadó, Budapest, 2004.
  17. Weber, Max: A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme. Gondolat. 1982.
  18. Richard Wiseman: 59 másodperc. Egy kis ésszel sokra mész. Akadémiai Kiadó, Budapest, 2011.

Képek

  • http://www.amusingfun.com/tag/how-to-be-successful-in-life/
  • http://www.japantoday.com/category/arts-culture/view/japanese-buddhists-adapt-to-western-views-of-their-religion
  • http://topophilian.blogspot.hu/2013/03/individualism-vs-individuation.html

 

Szólj hozzá

életvezetés